Contents


Obserwujący i obserwowanie

Co to znaczy „obserwować kogoś w TwoGo”?

Obserwowanie jakiejś osoby oznacza możliwość zobaczenia przejazdów opublikowanych przez nią dla osób obserwujących. Otrzymujesz powiadomienie i możesz się do niego/niej przyłączyć. Opublikowane przejazdy pojawiają się bezpośrednio na Twoim Pulpicie (i otrzymujesz e-mail z powiadomieniem, jeśli ustawiłeś tę opcję w Powiadomieniach), umożliwiając Ci przyłączenie się do wybranego przejazdu poprzez proste kliknięcie opcji przyłączenia się do przejazdu. Możesz zarządzać tym, kogo obserwujesz poprzez listę Obserwowanie na zakładce Obserwujący.

UWAGA: Obserwowanie kogoś nie jest dwustronne. Nie możesz publikować dla osób, które obserwujesz tak, by oni nie mogli obserwować Ciebie. Więcej informacji zawiera sekcja Jak się dowiem, kto mnie obserwuje?

Jak się dowiem, kto mnie obserwuje?

Użytkownicy, którzy Cię obserwują, pojawiają się na Twojej liście Obserwujących:

  • Ludzie, z którymi podróżowałeś w ciągu ostatnich sześciu tygodni lub do których przejazdów masz właśnie dopasowanie, otrzymują możliwość obserwowania Cię. Jeśli dodadzą Cię do swojej listy Obserwowanie, natychmiast stają się Twoimi obserwującymi.
  • Ponadto osoby, które zaprosiłeś do obserwowania Cię za pomocą symbolu + na liście Obserwujących
  • Osoby, które poprzednio zaprosiłeś do obserwowania, ale później zablokowałeś, nadal pojawiają się na Twojej liście Obserwujących. Jednak są zaznaczone jako zablokowane i nie widzą publikowanych przez Ciebie przejazdów

Jak mogę kogoś wyeliminować z obserwowania mnie?

Jeśli miałeś wcześniej jakąś osobę wśród swoich obserwujących, lecz nie chcesz już, aby Cię dalej obserwowała, możesz ją tylko zablokować – nie możesz jej usunąć ani wyrzucić z listy obserwujących. W efekcie osoba ta będzie myślała, że Cię obserwuje, ale kiedy będziesz publikować przejazdy dla swoich obserwujących, jako osoba zablokowana nie będzie widziała Twoich opublikowanych przejazdów.

Jak obserwować inne osoby?

Możesz w prosty sposób obserwować inne osoby, wybierając je z listy Obserwowanie. TwoGo tworzy tę listę ze zbioru osób, z którymi podróżowałeś w ciągu ostatnich 6 tygodniu lub do których przejazdów masz właśnie dopasowanie oraz osób, które Cię już obserwują. Osoby, które zostały przez Ciebie aktywnie zablokowane, są pomijane. Aby obserwować kogoś sugerowanego na liście, po prostu wybierz +, a następnie Gotowe.

Dlaczego nie widzę kogoś, z kim podróżowałem, na swojej liście osób sugerowanych do obserwowania?

Jeśli już zablokowałeś danego użytkownika w swoim profilu, TwoGo automatycznie wyklucza go z Twojej listy Obserwowanie. Ponadto jeśli podróżowałeś z daną osobą ponad sześć tygodni temu, nie pojawi się ona na liście.

Jak mogę zaprosić jakąś osobę do obserwowania mnie?

Na zakładce Obserwujący wybierz kartę Obserwujący, kliknij +, aby wysłać e-mailem zaproszenie

Jak mogę kogoś zablokować, aby mnie nie obserwował?

Z zakładki Obserwujący wybierz daną osobę ze swojej listy Obserwujących i kliknij symbol blokowania. Alternatywnie możesz zablokować kogoś poprzez swoje ustawienia Zablokowanych osób, aby zapobiec jego dopasowywaniu do Ciebie w pierwszej kolejności.

Mogę automatycznie obserwować kogoś, kto obserwował mnie?

Nie, dla Twojej wygody po prostu będziemy pokazywać tę osobę na liście osób sugerowanych do obserwowania, jeśli zechcesz.

Jak mogę otrzymywać lub zablokować otrzymywanie powiadomień o przejazdach publikowanych przez moje osoby obserwujące?

Przejazdy są automatycznie publikowane na Twoim Pulpicie, ale opcjonalnie możesz też poprosić o wysyłanie e-mailem powiadomień o nich: Kliknij swoje nazwisko, wybierz Powiadomienia, a następnie w zależności od potrzeby zaznacz lub odznacz opcję Przejazdy obserwowanych osób.